Γνωρίστε την Εύβοια

Η Εύβοια είναι γνωστό ότι κατακλύζεται από αξιοθέατα, από Αρχαίους Ναούς, εξωκλήσια, κάστρα, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, τάφους και πολλά άλλα. Θα σας προτείνουμε κάποια από αυτά για να επισκεφθείτε παρακάτω.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου
Δεσπόζει ψηλά στο λόφο  πάνω από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος δίπλα από την Χηλή(μικρό χωριουδάκι). Όταν το δείτε από κοντά θα σας προκαλέσει μεγάλο δέος καθώς ακόμα μέχρι και σήμερα διασώζονται τείχη έως και 4 μέτρα ψηλά.

Ο Πύργος στο Αυλωνάρι
Δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε ο Πύργος του Αυλωναρίου επι φραγκοκρατίας που τον χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν με άλλους πύργους της περιοχής μέσω ενός συστήματος τηλεγράφου. Αποτελεί τον πιο καλοσυντηρημένο πύργο της Εύβοιας καθώς αναπαλαιώθηκε το 1953.

Δρακόσπιτα
Κάτι άλλο που μπορεί να επισκεφθείτε είναι τα Δρακόσπιτα στα Στύρα. Θα μπορούσαν να κατοικούνται από δράκους, και όχι από ανθρώπους εξού και το όνομά τους. Βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις σαν παρατηρητήρια και χρονολογούνται αρκετές εκατοντάδες χρόνια π.Χ. Το παράξενο σε αυτά τα κτίσματα είναι πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό παρά μόνο η έξυπνη πυραμυδοειδή τοποθέτηση των τεράστιων αυτών πετρών. Κάποιο από αυτά λοιπόν βρίσκεται στα Στύρα και μπορείτε να το βρείτε ακολουθώντας την ταμπέλα που λέει προς Δρακόσπιτα.

Η Ακρόπολη της Δύστου
βρίσκεται κοντά στα Κριεζά, στη κεντρική Εύβοια. Ήταν χτισμένη σε επιβλητικό λόφο, στη περιοχή Καστρί, στη λίμνη της Δύστου. Ο Δύστος είναι ένα χωριό που θα συναντήσεται στο δρόμο σας προς τη Μουρτερή.

Η λίμνη Δύστου
Ένας θαυμάσιος υδροβιότοπος, που χρησιμοποιείται από ενδημητικά και αποδημιτικά πουλιά ως το νοτιότερο σημείο της στάθμευσής τους. Εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε ποικιλία υδρόβιων πουλιών. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά αξιόγογη προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης του υδροβιότοπου. Πρόσφατα απαγορεύτηκε απλώς το κυνήγι των πουλιών που ζουν εκεί.

Αρχαιολογικός χώρος του Δύστου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δύστου βρίσκεται στο λόφο Καστρί, όπου μπορείτε να δείτε ακόμη και σήμερα το τείχος της αρχαίας πόλης, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. Ήταν κτισμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του από μεγάλες και καλά εργασμένες λιθοπλίνθους και το πλάτος του έφθανε τα δύο μέτρα. Ενισχυόταν με ένδεκα πύργους, που διατάσσονται κατά διαστήματα περιμετρικά του λόφου.

Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης
Το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης, είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Θα βρείτε υφαντά, κεντήματα, παραδοσιακά σκεύη και τοπικές φορεσιές του 19ου αιώνα, όταν η Κύμη βρίσκονταν σε οικονομική άνθιση. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, έχει  κατασκευαστεί θέατρο όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αρχαιολογικός χώρος Κύμης
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κύμης βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, στο λόφο Βιγλατούρι. Εδώ αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος οικισμός της προϊστορικής και γεωμετρικής περιόδου με σπίτια, ιερά, πλατείες, δρόμους και τάφους.